Burgy Bouwbedrijf Restauratie Colculatie Aanbesteding Inschrijving
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Het is lekker druk bij de afdeling Calculatie van Burgy Bouwbedrijf. Calculator Benno had afgelopen week alleen al negen aanbestedingen en offertes omhanden en zijn collega calculatoren Jorrit en Marcel hebben ook hun handen vol. Op het bureau van Benno ligt een tekening van de gevel van een jong monument: “Een prachtig pand uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, de tijd van de Nieuwe Zakelijkheid, ontworpen door architect Staal. Met dit pand komt een nieuwe generatie monumenten in zicht, die restauratiebehoeftig worden.”

Benno loopt warm voor het moderne gebouw: “Dit gebouw heeft weinig hout maar des te meer beton en staal, zowel in de constructie als in de kozijnen. De details van toen maken het bijzonder, hoe een stalen kozijn in de gevel is aangebracht met een houten stelkozijn, die slanke profielen.” Een andere bijzonderheid van het pand is dat de gevel is bekleed met tegels. Op de tekening staat een aanwijzing voor de vaklieden: ‘Reinigen met lauw water en groene zeep’. Benno neemt het mee in zijn calculatie, alhoewel in de praktijk zal moeten blijken of de gevel op die manier ook echt schoon te krijgen is.

Hoe worden inschrijvingen beoordeeld?

Bij aanbestedingen worden de inschrijvingen beoordeeld op allerlei punten. Een belangrijke is hoe we als aannemer denken om te gaan met de te verwachten (geluids)overlast. Als een pand tijdens de restauratie in gebruik blijft, moet de overlast zoveel mogelijk beperkt worden. “Het is belangrijk om in de aanbesteding te laten zien dat we daar al echt over nagedacht hebben en ideeën hebben om aan dit verzoek gehoor te geven. Dat levert ons punten op bij de beoordeling van ons plan, want aanbestedingen worden niet meer puur op de prijs beoordeeld.” Deze manier van aanbesteden heet kortweg EMVI, wat staat voor economisch meest voordelige inschrijving.

Te gast bij de opdrachtgever

Met geluidsoverlast heeft Burgy inmiddels veel ervaring, denk maar aan het Amstel Hotel of het Stadhuis Rotterdam, waar gewoon gelogeerd cq gewerkt werd tijdens de restauratie. Praktische en menselijke aspecten spelen een grote rol, vertelt Benno:  “Het meenemen van de gebruiker in het restauratieproces is belangrijk, je bent ten slotte te gast in hun huis. Met deze houding creëer je vaste klanten, zit je sneller om de tafel voor vervolgopdrachten. Begrip voor overlast doet heel veel.”

De juiste vaklieden op ieder project

Tijdens het calculatieproces denkt Benno samen met  Olle en Jeroen ook alvast na over de geschikte mensen voor het project, wie kan dit uitvoeren en is deze man ook beschikbaar? “Bij de restauratie van het Stadhuis van Utrecht gaat het team van het Amstel Hotel aan de slag. Zij hebben in februari 2018 de restauratie van het Amstel Hotel afgerond en konden ‘zo’ over naar Utrecht. Efficiënt ook want ze gaan daar hetzelfde type werk doen.”

Nieuw: proof of concept fase

Een relatief nieuw fenomeen bij restauraties is de proof of concept fase, voorafgaand aan de gunning. De aannemers die in de race zijn voor een project, restaureren beiden een deel van een gebouw. Daarna wordt bepaald wie de klus krijgt. Degene die af valt, krijgt betaald voor het geleverde werk. De winnende partij heeft al een stukje van zijn opdracht klaar. “In de proof of concept fase doe je al ervaring op met het project en worden al mee- en tegenvallers  ontdekt, die je nog kunt verwerken in je aanbesteding, ” vertelt Benno.